رییس اتاق ایران در مراسم تقدیر از صادر کنندگان نمونه خراسان رضوی: مهم ترین کار ما باید این باشد که در مجامع جهانی حضور یابیم

رییس اتاق ایران در مراسم تقدیر از صادر کنندگان  نمونه خراسان رضوی: مهم ترین کار ما باید این باشد که در مجامع جهانی حضور یابیم
نویسنده خبر : تاریخ بارگذاری : چهارشنبه ، 25 بهمن 1396

رییس اتاق ایران در مراسم تقدیر از صادر کنندگان نمونه خراسان رضوی:

مهم ترین کار ما باید این باشد که در مجامع جهانی حضور یابیم

 

رئیس اتاق ایران تصریح کرد: براساس آمار حدود یک تا 1.5 درصد کالاهای صادراتی ما از دانش روز برخوردار بوده و دانش بنیان است. در مرحله اول تولیدکنندگان و صادرکنندگان و همچنین برنامه ریزان کشور باید برای آینده صاردات کشور به طور جد بیاندیشند.

 

به  گزارش روابط عمومی اتاق مشهد غلامحسین شافعی امروز در آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان در اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: یکی از کانون های بسیار جدی آسیب پذیری اقتصاد ما در کشور عدم تنوع در اقلام صادراتی است چراکه اگر قرار باشد ما از تکانه های مهم و اتفاقاتی که رخ می دهد، دچار مشکل نشویم، تنها زمانی ممکن است که حیات ما به نفت وابسته نباشد. نفت موضوعی است که ما با آن زندگی می کنیم و اختیار کاملی بر روش زندگی با آن نداریم.

 

وی ادامه داد: اگر قیمت آن تغییر کند، نمی توانیم کاری کنیم. اگر فروش کاهش پیدا کند، نمی توانیم کاری کنیم. بنابراین هر تکانه ای با اتکا به نفت، مشکل ساز است. در این دوره سیاست های اقتصاد مقاومتی که مطرح شد، شاه بیت آن همین مساله بود که صادرات جایگزین نفت شود. متاسفانه دایره تنوع ما در صادرات بسیار تنگ است و همین کالاهای محدود صادراتی ما نیز اکثرا صادرات سنتی داشته و متکی بر کالاهای خام است.

 

رئیس اتاق ایران خاطرنشان کرد: کالاهای سنتی با مشکلات و بحران های ما در آینده خصوصا در حوزه آب، مشخص نیست بتواند در صادرات ما نقش داشته باشد یا خیر. براساس آمار حدود یک تا 1.5 درصد کالاهای صادراتی ما از دانش روز برخوردار بوده و دانش بنیان است. در مرحله اول تولیدکنندگان و صادرکنندگان و همچنین برنامه ریزان کشور باید برای آینده صاردات کشور به طور جد بیاندیشند.

 

شافعی با بیان اینکه باید از همین امروز فکری برای تغییر مسیر صورت گیرد، گفت: آنچه تاکنون رخ داده این است که ما همه در خواب هستیم. وقتی یکسری اتفاقات واقع شده و ضایعات آن به ما می رسد، تازه برای رفع مشکل آن فکر می کنیم. در اینمورد نیازمند پیش بینی لازم برای آینده صادرات کشور هستیم. 

 

وی اضافه کرد: همچنین ارزش هر تن کالاهای صادراتی ما به طور متوسط 341 دلار است و ارزش کالهای وارداتی به ازای هر تن 1308 دلار است. بنابراین به لحاظ ارزش افزوده در کالاهای صادراتی نیز نیازمند تجدید نظر هستیم. مهم ترین مساله در این رابطه این است که صادرات را به تولید متصل کنیم. در همه جا صادرات موفق باید از یک پشتوانه تولید قوی برخوردار باشد. بنابراین توجه به تولید و استفاده از ابزارهای روز و تکنولوژی روز در تولید می تواند ما را در بازار صادراتی موفق تر کند. 

 

شافعی در خصوص سایر مسایل مبتلا به صادرات کشور گفت: هم در بخش صادرات و هم در بخش اقتصاد مواجه به یک ارکستر بزرگی هستیم که هر کس در آن ساز خود را می زند. متاسفانه سازها نیز کوک نیست. مجموعه کسانی که به صادرات در کشور متصل هستند، حدود 20 دستگاه، هر کسی از دیدگاه خود کار را پیش می برد. این خسارت بزرگی برای صادرات کشور است. اگر سازمان توسعه تجارت متولی است هم باید مسئولیت پذیرفته و هم اختیار داشته باشد و ابزار لازم تصمیم گیری را نیز در اختیار داشته باشد.

 

رئیس اتاق ایران خاطرنشان کرد: اگر این مسایل حل نشود، نمی توان انتظار جهش از صادرات کشور داشت. باید این موانع برداشته شود. با حرکت های منفصل از هم در سازمان های تصمیم گیر، اقتصاد حرکت نمی کند. حتی گاهی سازمان ها در این مسیر مقابل یکدیگر قرار می گیرند. 

 

وی با بیان اینکه البته خوشبختانه دولت در حوزه دیپلماسی اقتصادی فعالیت های زیادی کرده، گفت: در فعالیت های برون مرزی اقتصادی کشور تلاش سازنده ای آغاز شده و میدان فعالیت برای این قضیه باز شده است. در چنین شرایطی که مسایلی در ارتباط با برجام داریم، مهم ترین کار ما باید این باشد که در مجامع جهانی حضور یابیم. 

 

شافعی افزود: یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که بسیاری از کالاهای ما قابل رقابت نیست و توجیه اقتصادی برای عرضه ندارد و نیز قیمت تمام شده آن نیز بالاست. ما جزو معدود کشورهایی هستیم که همه کشورهای اطراف ما جزو WTO هستند و ما نیستیم. این تفاوت تعرفه ای دارد. هیچ کشوری به اندازه ایران موافقتنامه تجارت ترجیحی با همسایگان خود ندارد. صادرکننده برای رساندن پول به کشور باید گاهی چندین سند را تعویض کند. این از رقمی بین 12 تا 20 درصد هزینه تمام شده صادرکننده ما را بالا می برد تا پول خود را به کشور برساند.

 

رئیس اتاق ایران عنوان کرد: مگر توصیه نشده از منابع صندوق توسعه ملی برای بخش خصوصی استفاده شود؟ مگر صادرات در اولویت ما نیست؟ یکی از بهترین راه های تحریک تقاضا صادرات است. اگر صادرات اهمیت دارد با 100 تا 200 میلیارد تومان جوایز صادراتی تحرک نمیابد. تمایلی در بخش خصوصی برای استفاده از منابع ارزی صندوق توسعه ملی نیست وعلت آن تجربه های تلخ گذشته است. استفاده از منابع ارزی ریسک پذیری بخش خصوصی را بسیار بالا می برد که تمایلی به استفاده از آن ندارند.  

 

وی بیان کرد: رئیس جمهور به رئیس کل بانک مرکزی دستور دادند که این حرف درست است و باید راهکار برای آن پیدا شود که پیشنهاد شد تنها 10 تا 15 درصد ریسک پذیری برای بخش خصوصی در نظر گرفته شود. اینگونه می توان شاهد تحولی در بخش صادرات کشور بود. در سال 85 سهم صادرات از تسهیلات بانکی 5.4 درصد بوده اما اکنون 0.4 درصد است. اگر صادرات به عنوان پیشران توسعه در اقتصاد مد نظر است، باید این نگاه تغییر کند. 

 

شافعی خاطرنشان کرد: باید برای صادرکنندگان نمونه وجوه تمایزی ایجاد شود تا رقابت بیشتری ایجاد گردد. 

 

دانلود اپلیکیشن اتاق بازرگانی