پیوندهای اقتصادی دو همسایه و اهمیت گام های توسعه‌ای در بخش حمل و نقل تجاری

پیوندهای اقتصادی دو همسایه و اهمیت گام های توسعه‌ای در بخش حمل و نقل تجاری
نویسنده خبر : روابط عمومی تاریخ بارگذاری : يک شنبه ، 23 آذر 1399

نمایندگان اتاق های بازرگانی ایران و افغانستان و خراسان رضوی از ظرفیت تعاملات تجاری دو کشور می گویند:

 پیوندهای اقتصادی دو همسایه و اهمیت گام های توسعه‌ای در بخش حمل و نقل تجاری

 

 

ایران و افغانستان، علاوه بر قرابت‌های فرهنگی و تاریخی و هم‌مرزی و همسایگی، در عرصه اقتصادی نیز پیوندی دیرینه دارند.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، در سال‌های اخیر، بخش خصوصی دو کشور مطالبه گری فراوانی داشته تا زیرساخت ها و اقتضائات لازم در حوزه تعاملات اقتصادی دو شور را بهبود ببخشد. بخشی از این تلاش ها بر توسعه تجارت، تسهیل در بخش حمل و نقل تجاری، مسائل مرزی و... بوده است.

پس از افزایش ساعت کاری مرزهای دوغارون و اسلام قلعه و به دنبال آن، کاهش مدت زمان معطلی کامیونهای پشت مرز، راه اندازی راه آهن خواف- هرات بارقه امید دیگری شد بر بهبود حوزه ترانزیت و حمل و نقل کالا بین ایران و افغانستان.

راه آهن خواف- هرات که البته تا خط سوم و ایستگاه روزنک در افغانستان به بهره برداری رسید، بارقه امیدی برای افزایش مبادلات تجاری دو کشور به شمار می آید زیرا از مهمترین آثار آن، افزایش ایمنی در ترابری منطقه و امکان مبادله حجم بیشتری از کالا است.

*افزایش ساعات کاری مرز دوغارون و تسهیل در تعاملات تجاری ایران و افغانستان

«میرا جان سلیمان خیل»، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان در هرات درباره آثار افزایش ساعت کاری مرز دوغارون و اسلام قلعه به خبرنگار ما می‌گوید: این اتفاق هم در قسمت صادرات ایران و هم واردات افغانستان و به ویژه برای تجار نتیجه بخش بوده است زیرا پیش از این شاهد معطلی 10-15 روزه کامیون ها در صف هایی طولانی در این مرز بودیم که به موجب آن، بار تجار معطل می ماند و رانندگان نیز در سرما و گرما پشت مرز منتظر بودند.

وی می افزاید: افزایش ساعت کاری در میزان واردات و صادرات هر دو کشور اثرگذار بوده و در ترافیک مرز هم تاثیر چشمگیری داشته به طوری که معطلی کامیون‌ها از 10-15 روز به 3-4 روز کاهش یافته است.

سلیمان خیل تصریح می کند: در 20 سال اخیر ساعت کاری مرز از 7-8 صبح تا 4عصر بوده و حجم بار پشت مرز زیاد بود. این کاهش معطلی در حدود 20 روز گذشته اتفاق افتاده و امیدواریم با ادامه این روند، در 2-3 ماه آینده شاهد خروج روزانه کامیون ها از دو طرف مرز باشیم و دیگر صف های طولانی ایجاد نشود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در صورت تداوم ساعت کاری کنونی در مرز ایران، افغانستان هم می تواند این روال را ادامه دهد، می گوید: افغانستان بارها در این زمینه اعلام آمادگی کرده و تا هر ساعتی که مرز ایران فعال باشد، مرز افغانستان به ویژه گمرک می تواند بیش از آن هم کار کند. بنابراین، تا هر زمانی ایران به این روال ادامه دهد، افغانستان هم حاضر به ادامه کار است.

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان در هرات درباره افتتاح راه آهن خواف- هرات نیز می گوید: بدون شک حمل و نقل ریلی نسبت به زمینی تفاوت زیادی دارد و این برای تمام دنیا مشخص است زیرا یک واگن می تواند بالغ بر 60تن بار و معادل سه کامیون کالا حمل کند و هر کِشنده واگن حداقل 50 تا 60 ماشین را حمل میکند و به همین دلیل در بحث هزینه ها و زمان صرفه جویی صورت می گیرد و این موضوع در کاهش ترافیک مرزها نیز اثرگذار است.

وی ادامه می دهد: هزینه حمل کالاهای صادراتی افغانستان به مقصد کشورهای آسیای میانه از طریق ایران بالا است و پیشنهاد تجار تجدیدنظر در بعضی هزینه هاست و در این صورت، حمل و نقل ریلی روند تجارت را بهبود خواهد بخشید.

سلیمان خیل یادآور می شود: صادرکنندگان حوزه غرب افغانستان از هم اکنون اعلام آمادگی کرده اند تا برای مبادله روزانه بالغ بر 10هزار تن بار اقدام کنند اما با توجه به هزینه های بالای ترانزیت ایران، این کار برای آنها توجیه اقتصادی چندانی ندارد و اگر در این زمینه از سوی ایران تجدیدنظر صورت بگیرد، می توانیم تعاملات خود را در این بخش تا حد زیادی ارتقا ببخشیم.

*راه آهن خواف هرات و ظرفیتی برای توسعه تعاملات تجاری دو کشور

محمود سیادت، نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز درباره ادامه مسیر راه آهن تا هرات می گوید: طبق شنیده ها قرار است ایتالیا تسهیلات ادامه این پروژه را تخصیص بدهد و این یعنی همزمان با افتتاح خط سوم، فاز بعدی نیز در فاصله اندکی کلید می خورد و این امیدواری وجود دارد که ادامه مسیر با سرعت بیشتری انجام شود.

وی می افزاید: امیدواریم بخش چهارم راه آهن خواف- هرات هم که حمایت مقامات محلی و دولت های خارجی برخوردار است، با سرعت بیشتری محقق شود.

سیادت با بیان اینکه پیش بینی می شود انتقال مواد خام و معدنی از طریق خط آهن خواف- هرات اتفاق بیافتد، تصریح می کند: در صورت تامین ضرورت های امنیتی، بحث استخراج معادن و انتقال محصولات تولیدی معادن افغانستان به نسبت بالایی توجیه می یابد و با توجه به اینکه بخش زیادی از مواد معدنی در حوزه هرات و جنوب غرب افغانستان وجود دارد، بهترین گزینه برای انتقال آن ها به مقاصد مختلف واگن و خط ریل تجاری است. امیدواریم ذیل تعاملات رو به رشد اقتصادی دو کشور، شاهد تحولات مثبت بیشتری باشیم.

 

 

دانلود اپلیکیشن اتاق بازرگانی