استقبال سرد واردکنندگان از تسهیلات ترخیص کالای اساسی بدون کد رهگیری بانکی

استقبال سرد واردکنندگان از تسهیلات ترخیص کالای اساسی بدون کد رهگیری بانکی
نویسنده خبر : روابط عمومی تاریخ بارگذاری : پنج شنبه ، 20 شهريور 1399

معاون فنی گمرک ایران مطرح کرد

استقبال سرد واردکنندگان از تسهیلات ترخیص کالای اساسی بدون کد رهگیری بانکی

معاون فنی گمرک ایران با بیان اینکه واردکنندگان از تسهیلات ترخیص کالا، بدون کد رهگیری بانکی استقبال نکردند، آخرین وضعیت کالاهای موجود در بنادر که معطل تخصیص ارز هستند را تشریح کرد.

مهرداد جمال ارونقی در گفتگو با خبرنگار مهر و در تشریح آخرین وضعیت کالاهای موجود در بنادر و گمرکات کشور، گفت: موجودی گمرکات در سه دسته کالاهای اساسی، کالاهای غیراساسی غیر کانتینری و کالاهای کانتینری قرار می‌گیرند. که در دسته‌بندی اول، از ابتدای سال جاری بیش از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالای اساسی وارداتی به ارزش بیش از ۵ میلیارد دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است.

او افزود: در حال حاضر، میزان موجودی کالاهای اساسی در بنادر و گمرکات کشور به بیش از ۳ میلیون و ۲۹۲ هزار تن می‌رسد که بیش از ۲ میلیون و ۱۴۰ هزار تن از این اقلام در بندر امام خمینی (ره) دپو شده است.

معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران ادامه داد: حدود ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن از موجودی کالاهای اساسی را ذرت به خود اختصاص داده است. قسمتی از کالاهای اساسی که در حال حاضر ترخیص نشده‌اند، در انتظار تأمین ارز هستند؛ بعضی از این اقلام به‌صورت اعتباری خریداری شده و به بنادر حمل شده‌اند و اسناد مالکیت نیز در اختیار خریدار داخلی قرار دارد و در خصوص مقداری از این کالاها، هنوز مالکیت به صاحب کالا منتقل نشده است.

از تسهیلات ترخیص کالا، بدون کد رهگیری بانکی استقبال نشد

ارونقی اظهار کرد: علیرغم اینکه گمرک، بانک مرکزی و وزارت صنعت، ترخیص ۵ قلم کالای اساسی «ذرت، جو، کنجاله سویا، دانه‌های روغنی و روغن خام» را بدون ارائه کد رهگیری بانک بلامانع اعلام کرده‌اند اما به نظر می‌رسد صاحبان کالا علاقه‌ای به ترخیص این اقلام تا تأمین ارز این کالاها ندارند.

به گفته او تعداد شناورهای منتظر در لنگرگاه بنادر کشور ۱۸ فروند کشتی حاوی ۹۱۲ هزار تن کالای اساسی و تعداد شناورهای در حال تخلیه در بنادر ۱۰ فروند کشتی حاوی ۳۱۹ هزار تن کالای اساسی است.

معاون فنی گمرک درباره کالاهای غیراساسی غیر کانتینری نیز گفت: در دسته‌بندی دوم، کالاهای غیراساسی غیر کانتینری قرار دارد که بیش از ۸۰ درصد این کالاها مواد اولیه و یا واسطه‌ای واحدهای تولیدی، ماشین‌آلات مرتبط با تولید، تجهیزات پروژه‌های راهبردی و ملی است. میزان این کالاها در بنادر و گمرکات کشور به بیش از ۳ میلیون و ۶۳۰ هزار تن می‌رسد که در گروه کالایی ۲۱ تا ۲۷ قرار گرفته و اصلی‌ترین مشکل جهت ترخیص این اقلام، عدم انتقال ارز و مالکیت این کالاهاست.

او با اشاره به لزوم اختیار گمرک برای ترخیص اقلام در صف تخصیص ارز، افزود: باید توجه داشت هیچ اختیاری به گمرک در خصوص ترخیص اقلام در صف تخصیص ارز حتی به‌صورت درصدی داده نشده و این امر باعث ایستایی در انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهای این دسته که دارای اهمیت ویژه‌ای نیز هستند، شده است.

ارونقی تصریح کرد: تشخیص اولویت ترخیص کالاهای این دسته مرتبط با تولید، با وزارت صنعت، معدن و تجارت است که فهرست اقلام مربوطه توسط گمرک و وزارت خانه مزبور احصاء و به بانک مرکزی اعلام شده که در صورت تأیید منشأ ارز این اقلام، ترخیص این کالاها در حداقل زمان ممکن صورت خواهد پذیرفت.

۲۰۰ هزار تن برنج در انتظار ترخیص است

ارونقی با بیان اینکه در دسته‌بندی سوم کالاهای موجود در بنادر، کانتینرهای پر وارداتی موجود در بنادر و گمرکات مدنظر است گفت: تعداد این کانتینرها به بیش از ۲۴ هزار دستگاه کانتینر برآورد می‌شود. البته در داخل این کانتینرها ممکن است علاوه بر کالاهای از نوع اقلام دستهٔ دوم، کالاهای اساسی مانند برنج نیز موجود باشد چراکه در سال قبل، تا این مدت‌زمان، بیش از ۹۵۰ هزار تن برنج از گمرکات کشور ترخیص شده بوده اما در سال جاری و در این مدت‌زمان، فقط در حدود ۵۵۰ هزار تن برنج، از گمرکات کشور ترخیص و مابقی (بیش از ۲۰۰ هزار تن) در انتظار تخصیص ارز و متعاقب آن، تأیید منشأ ارز هستند که وفق مصوبات ستاد تنظیم بازار، مقرر شده است به قید فوریت در این خصوص اقدام لازم صورت پذیرد.

او اظهار کرد: باید توجه داشت ترخیص کالاهای اساسی وارداتی که دارای ثبت سفارش و قبض انبار تا تاریخ ۲۰ تیر ۹۹ باشند، به‌صورت اعتباری سه‌ماهه به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت امکان‌پذیر است و بانک مرکزی نسبت به تعهد تأمین ارز کالاهای اساسی گروه یک، به نرخ رسمی ظرف سه ماه آینده اقدام کرده است.

دانلود اپلیکیشن اتاق بازرگانی