تدوین برنامه توسعه صادرات استان خراسان رضوی
استان خراسان رضوی با برخورداری از موقعیت جغرافیایی خاص و مرزی، زیرساختهای حمل و نقل ریلی و ظرفیتهای تولیدی در بخشهای صنعت، کشاورزی، معدن و خدمات، از استانهای مهم صادرکننده کشور به شمار میرود. با وجود این پتانسیلها، صادرات این استان با چالشهای متعددی مواجه است که شامل بالا بودن قیمت تمام شده محصولات، کیفیت پایین برخی کالاهای صادراتی، کمتوجهی به مسائل برندینگ و بازاریابی، نیروی انسانی غیرماهر، تنوع پایین بازارهای هدف صادراتی، موانع گمرکی و تجاری و عدم حمایت کافی از سوی دولت و سازمانهای مربوطه میباشد.
به منظور مقابله با این چالشها و تقویت صادرات، این پژوهش با هدف تدوین برنامه صادراتی استان با رویکرد شناسایی موانع صادراتی در نظر دارد ضمن تحلیل بازار کشورهای مقصد سنتی استان در کالاهای اولویتدار صادراتی و برنامه ریزی برای افزایش سهم بازار این کالاها ، به شناسایی بازارهای جدید جهت توسعه صادرات استان بپردازد و مشکلات و موانع پیش روی صادرات استان را نیز شناسایی، تحلیل و ریشهیابی نموده و در صورت وجود، راهکارهایی را جهت بهبود این مشکلات معرفی نماید.
به طور کلی، در این طرح ابتدا به بررسی وضعیت فعلی صادرات و شناسایی مزیتهای صادراتی استان با معیار مزیت نسبی آشکار شده پرداخته شده است. سپس، از طریق مصاحبه با فعالان اقتصادی ، مشکلات و موانع صادراتی استان شناسایی و تحلیل شده اند. در ادامه، پتانسیل صادرات استان، بر اساس شاخصهای استاندارد سازمان جهانی تجارت محاسبه گردیده و موقعیت رقابتی هریک از این کالاها در بازارهای اصلی استان اعم از سنتی و جدید پرداخته است. در نهایت، با در نظر گرفتن پیشرانهای کلیدی مانند مناقشات بینالمللی، حکمرانی اقتصادی و بهرهوری بخش خصوصی، سناریوهای مختلف در خصوص روند آتی صادرات استان تدوین شده و الزامات تحقق این سناریوها در قالب 40 پیشنهاد ارائه شده است.