سوالات متداول کمیسیون انرژی

آیا امکان حذف هزینه ترانزیت و یا کاهش آن وجود دارد؟

امکان حذف هزینه ترانزیت وجود ندارد. تنها با کاهش دیماند (قدرت مصرفی) مشترک می توان هزینه ترانزیت را کاهش داد که این موضوع نیز پیشنهاد نمی گردد. چون امکان کاهش و افزایش دیماند برای مشترکین محدود است.

مبلغ اعمال شده در قبوض برای ماده 14 چگونه محاسبه می شود؟

نرخ جبران هزینه سوخت (ماده 14) برای مشترکین صنعتی به ازای هر کیلووات 145 ریال و برای مشترکین تجاری 912 ریال بر کیلووات ساعت است.

آیا فاصله مکانی مصرف کننده با نیروگاه های تامین کننده برق، در قرارداد دوجانبه و هزینه ترانزیت تاثیر گذار است؟

خیر. با توجه به فرآیند عرضه برق نیروگاه ها در نقطه مرجع شبکه (هاب) و اینکه تامین برق دوجانبه صرفاً فرآیند بازرگانی است، فاصله کم یا زیاد نیروگاه با مصرف کننده تاثیری در قرارداد دوجانبه و حتی مبلغ ترانزیت نخواهد داشت.

فرآیند خرید برق سبز از طریق بورس انرژی به چه صورت است؟

فرآیند ورود خریداران به تابلو برق سبز طی هفت مرحله به شرح زیر اجرا می گردد:

1-    دریافت کد معاملاتی بورس از طریق کارگزار

2-    صدور کد معاملاتی توسط سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار

3-    اعلام شماره حساب بانک ملت بورس

4-    اتصال شماره حساب به کد معاملاتی توسط بانک ملت و شرکت مدیریت فناوری بورس

5-    ارسال سفارش خرید به کارگزاری برای خرید برق تجدیدپذیر بر اساس سقف مورد تعهد

6-    ثبت سفارش و انجام معامله توسط کارگزار

7-    اعلام میزان برق خریداری شده در قبوض مشترکین توسط توانیر

بورس انرژی را توضیح مختصر دهید؟

بورس انرژی ایران دارای سه بازار فیزیکی، مشتقه و فرعی است. در بازار فیزیکی، کالاهای پذیرفته شده در بورس و در بازار مشتقه، اوراق بهادار مبتنی بر کالاهای پذیرفته شده در بورس مورد معامله قرار می‏گیرند. کالاهای تک محموله‏ای و خارج از گونه نیز در بازار فرعی قابلیت معامله دارند.

بازار فیزیکی خود شامل سه تابلوی برق، نفت و گاز و تابلوی سایر حامل‌های انرژی و بازار مشتقه شامل سه تابلوی قرارداد سلف موازی استاندارد، قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله می‏باشد. همچنین هر یک از تابلوها دارای دو رینگ داخلی و بین‏المللی هستند.

در بازار فیزیکی معاملات در قالب قراردادهای نقدی، نسیه، سلف، کشف پریمیوم انجام می‎پذیرند و قراردادهای آتی، اختیار معامله و سلف موازی استاندارد و ... نیز قابلیت معامله در بازار مشتقه را دارا می‎باشند.

در بورس انرژی ایران معاملات در بازار فیزیکی بسته به تعداد عرضه‏کنندگان در یک نماد معاملاتی و شرایط عرضه به سه روش حراج حضوری، معاملات تمام الکترونیکی و عرضه یکجا انجام می‏پذیرد. معاملات در بازار مشتقه نیز به صورت تمام الکترونیکی انجام می‏پذیرد.

برای اعمال قرارداد دوجانبه نیاز به رعایت مورد خاصی است؟

مشترکین صنعتی و تجاری باید الحاقیه نیابت شرکت توزیع و برق منطقه ای خود را امضا کرده و دریافت کنند تا انرژی خریداری شده در قبض آنها اعمال گردد.

نرخ حدودی قرارداد دوجانبه یکساله چقدر است؟

نرخ قرارداد دوجانبه یکساله به عوامل متعددی از جمله میزان توان خریداری شده، ثابت و یا متغیر بودن پروفایل، زمان پرداخت و ... متفاوت بوده ولی حدوداً بین 88 تا 95 تومان است.

خرید برق دوجانبه از نیروگاه بهتر است یا خرده فروش؟

در صورتی که حجم خرید دوجانبه بالا باشد، قطعا خرید از نیروگاه به صرفه تر است ولی در صورتی که حجم خرید برق در حد کیلووات و نهایت چند مگاوات باشد، با توجه به انعطاف خرده فروش در فرآیند کاهش و افزایش توان، خرید از شرکت خرده فروش بهتر است.

هتل ها نیازی به خرید برق سبز دارند؟

طبق الزام ماده 16 قانون دانش بنیان، تمامی مشترکین (بجز صنعت گردشگری) که دیماند بالای 1 مگاوات دارند باید 1 درصد برق خود را از برق سبز تامین کنند. بنابراین صنایع گردشگری از جمله هتل ها معاف هستند.

امکان خرید برق دوجانبه برای مشترکین تجاری از جمله بازارها وجود دارد؟

با توجه به الزام تمامی مشترکین با دیماند بالاتر از 1 مگاوات، خرید توسط قرارداد دوجانبه و بورس انرژی برای مشترکین تجاری هم امکان پذیر است.

امکان اعلام توان دوجانبه به خرده فروش تا چه زمانی ممکن است؟

در حال حاضر امکان تخصیص برق دوجانبه تا 3 ام ماه بعد از مصرف وجود دارد ولی با توجه به فرآیند خرید و فروش برق توسط خرده فروش، بهتر است نهایتاً تا 30 ام ماه مصرف، توان درخواستی به شرکت خرده فروش اعلام گردد.

در شهر مشهد، شرکت خرده فروشی جهت فروش برق به مشترکین وجود دارد؟

بله. چند شرکت در مشهد دارای پروانه خرده فروشی وجود دارد.

الزام احداث برق سبز فقط شامل نیروگاه خورشیدی می شود؟

خیر. شامل نیروگاه های خورشیدی، بادی، برق آبی و به طور کل تجدیدپذیر می شود.

به طور کلی، برای مشترکین از بین قرارداد دوجانبه و بورس انرژی، کدام را پیشنهاد می دهید؟

با توجه به سازوکار منعطف قرارداد دوجانبه، این نوع قرارداد به مشترکین صنعتی و تجاری پیشنهاد داه می شود. در خصوص خرید برق سبز، چون در حال حاضر صرفاً معامله از طریق خرده فروش و یا بورس انرژی صورت می گیرد، در صورتی که مشترک خود قصد تهیه برق سبز را داشته باشد، باید از طریق بورس انرژی و کارگزاری اقدام نماید.

طرح الزام صنایع بالای یک مگاوات به خرید برق از قرار داد دوجانبه، آیا خود یک مگاوات را نیز شامل می‌شود؟

خیر. مشترکین با دیماند 1 مگاوات مشمول این الزام نیستند.

آیا می‌شود به منظور تامین برق چاه های عمیق کشاورزی از پنل خورشیدی استفاده شود؟

بله. یکی از مصارف پرکاربرد خورشیدی، پمپ های آب می باشد که در نرم افزارهای طراحی از جمله Pvsyst بخش مربوط به طراحی پمپ خورشیدی وجود دارد.

هزینه نیروگاه خورشیدی، میزان سطح مورد نیاز، میزان درآمد تضمینی چگونه است؟

هزینه احداث نیروگاه خورشیدی به عوامل متعددی ازجمله محل احداث، ظرفیت نیروگاه، دسترسی به پست، نوع پنل، اینورتر و سایر تجهیزات وابسته است ولی به صورت حدودی هر کیلووات خورشیدی بین 25 تا 30 میلیون تومان هزینه دارد. مساحت مورد نیاز برای احداث نیروگاه خورشیدی هم به عوامل گوناگونی از جمله سقفی یا زمینی بودن نیروگاه، نوع پنل ها، محل نصب و ... بستگی داشته که حدودا هر کیلووات خورشیدی 10 متر مربع زمین نیاز دارد. در حال حاضر بازگشت سرمایه نیروگاه خورشیدی بین 3 تا 4 سال می باشد.

در قبوض برق آیتم مابه‌التفاوت اجرای مقررات و دستورالعمل محاسبه آنرا تشریح کنید همچنین اگر از بخش خصوصی یا از طریق قرارداد دوجانبه تامین انرژی شود محاسبات قبوض برق به چه صورت خواهد بود؟

آیتم ما به تفاوت اجرای مقررات وابسته به نوع گزینه ای که مشترکین صنعتی دارند متفاوت است. در خصوص مشترکین تجاری که گزینه ای ندارند، مابه تفاوت نرخ بالای تجاری با نرخ های جدید اعمال شده در قبوض است. در صورت تامین برق دوجانبه، آن میزان برقی که توسط قرارداد دوجانبه و یا بورس انرژی تامین شده است،  از مقدار انرژی مشترک کم می شود و مابقی مصرف (در صورت وجود) با نرخ شرکت برق منطقه ای / شرکت توزیع محاسبه خواهد شد.

مزایای خرید ماهیانه برق را توضیح دهید؟

در  ماه های سرد سال، خرید با قیمت کمتری از نرخ متوسط سال انجام خواهد شد و این امر برای مشترکینی که توان مصرفی آنها در زمستان بالاتر از تابستان است، صرفه اقتصادی خواهد داشت.

اگر نیروگاه فروشنده به هر دلیل نتواند برق را تحویل دهد یا تاسیسات آسیب ببینند چه اتفاقی می افتد؟

اگر نیروگاه اورهال (تعمیرات اساسی) داشته باشد یا منفجر شود و به هر دلیلی نتواند برق را تولید کند، شرکت مدیریت شبکه برق ایران بخاطر تخصیص برق توسط نیروگاه به مصرف کننده، برق مشترک را تامین کرده و نیروگاه را با حداکثر نرخ بازار عمده فروشی جریمه می کند و از این بابت مشکلی برای مصرف کننده پیش نخواهد آمد.

دانلود اپلیکیشن اتاق بازرگانی